hírlevelem folytatása...
A Föld elektromos erői most fejtik ki hatásukat a legnagyobb mértékben, ezért tikkasztók a napok és fojtogató a hőség, ami azonban szükséges, hogy őszre minden gyümölcs beérhessen.
Itt a nyári szabadságok ideje és az ember önkéntelenül is érzi, hogy minél több időt akar a szabadban, természetben lenni!
Kevésbé ismert az a nézet , hogy a nyári tikkasztó hőség gyógyhatású, mert sok feleslegestől szabadíthat meg, felkészíti és felerősíti szervezetünket a későbbi nagy teljesítményre.
Mint mindig, ilyenkor is a legjobb ha követjük a természet törvényeit és a nyár bőség-asztaláról válogatunk.
Hibás, hogy ha ilyenkor is a megszokott, főtt-sült, zacskós, dobozos ételeket részesítjük előnyben.
A táplálkozásnak mindig alkalmazkodnia kell az évszakokhoz.
Ne felejtsük el azt a fontos természeti törvényt sem, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket mindig akkor együk amikor a természet felkínálja azokat!
Kivétel néhány hasznos déli gyümölcs, mint például a citrom, grapefruit és az ananász.
Nézzük a nyár kínálta gyümölcsöket, zöldségeket és azok helyes társítását!
Az "r" nélküli hónapokat éljük és ilyenkor mellőzük a kenyeret, a túlzott keményítő és szénhidrát tartalmú ételek fogyasztását.
Most a nyers koszt van napirenden, ezért kerüljük a nehéz, tartalmas ételeket.
Fő táplálékaink a friss gyümölcsök, nyers, esetleg sült, párolt zöldségek, könnyen emészthető gabonák: mint például a köles, amarant, kukorica, árpa és friss zöld fűszernövények legyenek.
Természetesen fogyaszthatunk más ételeket is, de kevesebbet, részesítsük előnyben a fent felsoroltakat.
Gyümölcsök fogyasztása kúraszerűen ajánlott!
Többször hangsúlyoztam, hogy a gyümölcsök fogyasztása, csak akkor hasznos és egészséges, nem savasító ha helyesen fogyasztjuk őket.
Fontos szabály a gyümölcs fogyasztásánál, hogy csakis egyfajtát fogyasszunk egyszerre és ha csak nem gyümölcs napot tartunk akkor a gyümölcs evést korlátozzuk a reggeli- délelőtti órákra.
A gyümölcsök cukortartalma miatt, már önmagukban is képesek erjedni, ezért könnyen visszafele sülhet el a fogyasztásuk.
Ugyanis az erjedésnek alkohol képződés a vége, amelyet a májnak ugyanúgy le kell bontania!
Ha mégis kétfajta gyümölcsöt keverünk akkor ne felejtsük el az erjedésgátló fűszereket alkalmazni, mint például a : fahéj, gyömbér, vanília, ánizs, szerecsendió, édeskömény.
Az alma az egyetlen kivétel, amelyet bármilyen gyümölccsel fogyaszthatunk együtt, habár én ilyenkor is javaslom az erjedésgátló fűszereket a savasodás elkerülése végett!
A gyümölcsök gyakorlatilag csak akkor nem savasítanak, ha kúraszerűen, önmagukban fogyasztjuk őket.
A májunkra van jó hatással a szamóca, málna, egres, akkor ha reggel- délelőtt fogyasztjuk őket és önmagukban.
Mindenfajta dinnye ideje a nyár . A sárgadinnye használ a húgyhólyagnak, a görögdinnye a májat, vesét méregteleníti. Ilyenkor kitűnő méregtelenítő kúrát csinálhatunk 2-3 napos dinnyekúrával.
3 napig akár csak görögdinnyét fogyasszunk kevés fahéjjal megszórva.
Plusz folyadékot nem szükséges mellé fogyasztani, mert desztillált víz tartalma szépen átmossa szervezetünket.
Hibás társítás a sárgadinnyét desszertnek fogyasztani, vagy sonkával, előételnek.
Rossz belegondolni, hogy mi lesz az emésztés végeredménye!
A sárgabarack az izmokat erősíti, csak teljesen érett sárgabarackot fogyasszunk.
Óvakodjunk a túlérett gyümölcsöktől is, mert ott már elindult az erjedési folyamat, 37 C fokon pedig tovább folytatódik ha megesszük.
Az őszibarack nagyon jó vízpotló, frissít és sok tápláló folyadékkal látja el a szervezetünket. Szintén önmagában fogyasszuk, amennyi jólesik!
Nyár végén megjelenik a szőlő. Kúraszerűen ajánlott szintén fogyasztani, amikor napi 2-3 kg.-nyi mennyiséget is megehetünk. Regeneráló, roboráló, méregtelenítő hatású. Nagyszerű minden gyomor bajnál.
A bőrünk megszépül, kivirul tőle.
Viszont ha nem teljes az egészségünk akkor takarékosan fogyasszuk, mert a túl sok édes szőlő emeli a vércukorszintet.
Magas cukortartalma miatt őt is szigorúan tilos együtt fogyasztani bármivel.
Ha fogyasztása során, után erős hashajtó hatását észleljük ( ami nem baj, mivel méregtelenít), vagy úgy érezzük, hogy kissé savasított még önmagában fogyasztva is, igyunk meg egy pohár NEUROSAN-os vizet. Semlegesíti, megköti a savakat. Bármikor máskor is alkalmazhatjuk, ha úgy érezzük, hogy a savasodás felütötte a fejét.
Zöldségekkel könnyebb a dolgunk, mivel szinte kivétel nélkül mindegyik lúgosít, tisztít.
Fogyaszthatjuk őket együtt szénhidrát, keményítő és fehérje tartalmú ételekkel.
Természetesen nem egyszerre mindezt hanem külön-külön!
Minél több nyers salátát, hidegen sajtolt olajokkal együtt ehetjük, így segítjük a zsírban oldódó vitaminok felszívódását.
Fogyaszthatjuk a zöldségeket, mivel roppant ízletesek szabadban grillezve, enyhén megpárolva, minden nap szakban akár.
Vegyes saláta a legjobb hűsítő étel a forró időszakban, kevés hidegen sajtolt olíva olajjal.
Hűtő hatású gabona a köles és az árpa, amarant. Utóbbinak rendkívül magas az ásványianyag tartalma.
Sokan azt hiszik, hogy a szomjúságot, vagy a hőséget jeges víz, vagy jeges, hűtött, ételek, kólák bőséges élvezete által kell leküzdeni, nekik azonban gyakran meghűléssel, vagy gyomorgörccsel kell küszködniük, ilyen esetben inni kell egy csésze forró gyömbér teát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Írj te is véleményt, vagy kérdezz!