Fittanyuka

Fittanyuka

2012. július 1., vasárnap

Organikus Fitness


Organikus fitness vagyis milyen és mennyi mozgással teszünk jót a szervezetünknek?!


Ha túl keveset mozgunk azt mindenki tudja, hogy elhízáshoz, izomcsökkenéshez és sok más betegség előfordulásának a gyakoriságához vezet.
Viszont a túl intenzív és megerőltető és gyakori mozgás savasítja a szervezetet, szívizom, ízületek és az izmok károsodásához vezet. Pl: a maratoni futók szívizomzatában , rostosodás, hegesedés alakul ki.
A cél tehát az, hogy létrehozzunk magunknak egy olyan edzésprogramot amelyel fittek maradunk, megőrizzük - visszanyerjük alakunkat és kellő mennyiségü méreganyagot is kiizadjunk a mozgás alatt.

A mai modern társadalmaink népbetegségei, krónikus betegségei abból erednek, hogy evoluciós értelemben - hirtelen változás történt: a szabadban, természetes környezetben folytatott aktív létforma helyét átvette az inaktív, lakásban, falak közé zárt életforma.

A logikus megoldás: őseink aktivitásmintájának megvalósítható és praktikus mértékű lemásolása.
Hogyan reprodukálhatnánk vadászó-gyűjtögető, vadon élő őseink rutin fizikai tevékenységének módját, időtartamát, gyakoriságát és intenzitását?
A vadászó-gyűjtögetők 5-6 éves koruktól kezdve halálukig minden nap többféle "testedzést" végeztek, nehezebb, könnyebb napokat váltogatva.

A régi korokban az éhség erős motivációt jelentett.  Ma ez az erőfeszítés a minimálisra csökkent: csak hűtőszekrényig , vagy a szupermarketig kell elmennünk, nemis beszélve arról, hogy autóval bárhova elgurulhatunk.
Kalóriát rengeteg fajta mozgással lehet égetni, de egy dolgot elárulok: semmilyen edzés nem fog a fogyásban segíteni, hacsak nem izzadunk közben.
Az izzadás az egyik legfontosabb módja annak, ahogyan a test a savaktól megszabaduljon.
 Ha a testmozgás eljutt odáig, hogy izzadni kezdjünk, az segít beindítani a nyirokrendszert is - és a nyirokrendszer feladata kiválasztani a test folyadékaiból és szöveteiből a toxikus és savas anyagokat, majd kijutattni azokat a testből a bőrőn át.
Gáz halmazállapotú mérgező anyagok távoznak még a tüdőn keresztül is, amikor a testgyakorlás felgyorsítja a légzést.

Ha valaki nem megfelelően csinálja, akkor a testedzés még savasabbá teheti.

A helyesen végzett testedzés javítja az anyagcserét, amikor aktív az ember az izomzat építése révén felgyorsítja az anyagcserét nyugalmi állapotban is.
Az egyik legjobb dolog a testmozgással, hogy kalóriákat éget. Minél többet mozgunk, annál több üzemanyagot éget el a szervezetünk.
Miközben elégeti az üzemanyagot - az ételt, hogy az elektronok energiáját felszabadítsa, szén dioxid keletkezik, ami egy mérgező anyag és sav.
Ezt a tüdőn keresztül távolítjuk el. Legalábbis akkor, amikor megfelelő mennyiségű oxigénhez jutunk. Oxigén hiányában az energiatermelés eszköze a légzés helyett az erjedés lesz, aminek sokkal mérgezőbbek a melléktermékei - főleg a tejsav.
A tejsavat nem lehet kilélegezni, az lerakódik a környező szövetekben. ( Halkan jegyzem meg, hogy a rákos sejtek körül is tejsav van).

Amikor ez történik, fájdalmat érzünk, irritációt és a szövetek be is gyulladhatnak.
Hibás az a nézet, hogy fájdalom nélkül nincsen izomépítés, fájdalom.
Ha valai úgy edz, hogy savasítja a testét, akkor nem lesz izmosabb, erősebb, egészségesebb.
Továbbá azis fontos, hogy soha ne edzzünk kimerülésig. A kimerülés az egész szervezetre vonatkozik, de egy adott izomcsoportra is. Ha érezzük  az égető érzést az izmainkban, akkor már túledzésről beszélünk.
Ezen felül a fájdalomérzet markáns jelzés arra vonatkozóan, hogy már nem a zsírt, hanem a cukrot égetünk,- ezzel elsavasítjuk a szervezetünket.

Organikus fitness edzésprogram:


1. Könnyű-mérsékelten nehéz testmozgás : Könnyed, légzést felgyorsító gyakorlatokat végzünk, mint amilyen a gyaloglás, a könnyed kocogás, az úszás, kerékpározás, ugrálás ( gumiasztalon).

2. Könnyebb aerob  és nehezebb edzésnapok ( súlyzókkal végzett gyakorlatok is) váltakozása.

3. A gyaloglás és futás beton helyett puha talajon.

4. Erőgyakorlatok beillesztése kis súlyokkal vagy saját testsúllyal.

5. Edzés elején bemelegítés, végén nyújtás!

Izomépítés:


Minden adott izomra végzett súlygyakorlatot a 3X15 sorozat helyett egyszer, azaz 1X15 ismétléssel végezzük.
Azon a ponton , ahol az izmok a legjobban feszülnek, tartsuk meg a poziciót legalább 15 másodpercig ( de nem több, mint 30 másodpercig). Térjünk vissza a kiindulási pozicióba ,- majd térjünk át a következő gyakorlatra.
Csináljátok végig ezt hetente maximum 3Xor.

Hogy miért működhet jobban, mint a többi hagyományos technika?!
Ezzekkel a gyakorlatokkal két dolgot akarunk elérni: azt, hogy egy adott izom - aminek a méretét és az erejét növelni akarjuk - összehúzodjon, és vér áramoljon bele.
Az izom megfeszítése pozitív töltést hoz létre, és ez vonza a vért, ami negatív töltésű és ez az elektromágneses vonzás, ami a vért az izomhoz vonzza, erősíti az izmot és növeli a méretét. 
Ennél a technikánál hosszab ideig marad a vér az izmokban, mint a közismert 3X15 sorozatoknál, ahol a vér gyorsan áramlik ki-be. De azis fontos, hogy a gyakorlatok során az izmokban keletkező savakat kiizadjuk az izmokból egy laza futás, vagy kocogás,  - uszás,  - kerépározás,  - ugrálás közben.
Az izmoknak nem túlzott állati fehérje fogyasztásra van szükségük a fejlődés érdekében, hanem OXIGÉNDÚS vérre!

Edzésprogram minta:


Futás kocogás, gyaloglás : 30-45 PERC Heti minimum 3szor, maximum 5X.

Bemelegítés: ugrálás, séta, pár perc ( 10-15 perc kocogás). Minden alkalommal amikor erőgyakorlatokat végzünk.
Izomépítés, tónusítás: kis súlyókkal gyakorlatonként 1 sorozat. Heti 3 alkalom maximum.
Egy alkalommal csak az egyik izomcsoport ( felső vagy alsótest)
Felsőtest: kar, hát, váll, 8 gyakorlat összesen.
Láb, fenék, vádli összesen 8 gyakorlat.
Has gyakorlatok  minden alkalommal.
Nyújtás: minden alkalommal a gyakorlatok végén.

( hamarosan jövök néhány gyakorlat bemutatásával).

Ha mindkettő edzésformát végezzük egy alkalommal, akkor először végezzük a súlyzós gyakorlatokat, hogy utána a futással, kocogással, stb. kiizadjuk a felgyülemlet savakat.
A futást, kocogást időnként felválthatja ha módunkban áll az infraszauna, mert magas hatásfokú méregtelenítést, "savtalanítást" érünk el a segítségével.

Mozgás alatt fontos a megfelelő mennyiségű hidratálás, vízfogyasztás!
Ezt úgy kalkuláljuk, hogy 20 kg-onként 1 l tiszta lúgos víz fogyasztása az ideális normál esetben. Ha mozgunk akkor ez a mennyiség emelkedik.

Forrás: A ph Csoda fogyás - Dr. Robert Young
Paramedica XI évfolyam.