Fittanyuka

Fittanyuka

2010. május 10., hétfő

MIT- MIKOR- MIVEL??

Hírlevelem folytatása....

A Gyümölcs élénkít, frissít, a Gabona táplál, a Zöldség tisztít, s ez határozza meg az egy napon belüli fogyasztási sorrendjüket is, tehát reggel és délben gyümölcsöket, déltől estig zöldségféléket együnk.
Bármennyire is kívánjuk az esti órákban az alma kivételével már ne fogyasszunk semmilyen gyümölcsöt, mert megzavarja a szervezet természetes működési rendjét!
FIGYELEM ! A gyümölcs is lúgosít, de csak akkor, ha magában fogyasztjuk! Innen a gyümölcs kúrák tisztító hatása!
Ne fogyasszunk tehát a gyümölcs étellel együtt semmit, ha lehetséges a különböző gyümölcsöket sem szerencsés keverni ( pl: gyümölcs saláta), mert erjedés lesz a vége! Gyümölcsöt étkezés előtt min. fél órával és étkezés után legalább egy órával fogyasszuk!

Figyelembe kell vegyük a szervezet emésztési ritmusát is, pl.: a máj éjszaka méregtelenít, tehát vacsorára a helyes étrend az a zöldségek, párolva, nyersen stb. Semmiképpen nem a tejtermék, hús, gabona ételek!
Sőt  szénhidrát tartalmú ételeket este ne fogyasszuk, mert legtöbbször a szervezet teljes mértékben nem fogja feldolgozni  és salak anyagként raktározza el! Zsír párnák a hason, combon stb.:(

A gabona ételek fogyasztás lehet a délelőtti órákban,  ebédidőben és délután 15 óra után már semmiképpen, ezután a szervezet anyagcseréje már lassul. Az anyagcserénk  leggyorsabb a reggeli és a déli órákban.
Ha húst is fogyasztassz, a magas fehérje tartalma miatt csakis zöldségekkel ajánlatos együtt fogyasztani, semmiképpen nem szénhidrát és keményítő tartalmú ételekkel: ( Krumpli, rizs, tészta) .
Nem emésztés hanem erjedés lesz a vége és az amúgy is erősen savasító hús meghatványozza ezt a tulajdonságát, ajánlatos kompenzálni  a zöldségekkel!
Zöldségekkel szinte mindent együtt fogyaszthatunk : a gabona ételeket ( szénhidrátok), a fehérje tartalmú ételeket, keményítős ételeket! Kivétel a gyümölcsök! Erre szerencsére kevés a példa!

Folyadék fogyasztás:

Keveset iszunk, főleg tiszta vizet nem! Arról már beszéltünk, hogy a kávé, tea, szénsavas üdítők, nem olyan folyadékok amire a szervezetünknek szüksége van, legtöbbjük pont vizet von el, tehát dehidratál!
Egy 60 kg-os nőnek kb. naponta 3-4 l vizet kell innia elosztva a nap folyamán! Ez lehet szénsavmentes víz, gyógytea, frissen préselt levek! Azonnal látszódik a különbség: a bőrön, lassan eltűnik a narancs bőr, ugyanis a víz kimossa a salak anyagokat! Sokkal nagyobb szükségünk van a vízre, mint a táplálékra! Ugyanis víz nélkül csak max 7 napig bírja ki a szervezet, ezzel szemben étel nélkül 42 napig!
Folyadékot étkezés előtt legalább fél órával, vagy utána legalább egy órával fogyasszunk! Nem egészséges az étkezést víz ívással befejezni! Az emésztő nedveket felhígítjuk így megnehezítjük az emésztési folyamatot!
Amikor elhagyjuk a cukrot, mesterséges íz fokozókat, sok sót elmúlik ez az inger, ugyanis a természetes ételek után nem érzünk kibírhatatlan szomjúságot!

Nyers ételek fogyasztása:

A főtt ételek mellé kiegészítésként mindig fogyasszunk nyers ételt. Reggel vagy délelőtt gyümölcsfélét, délután és este zöldségfélét! ( Pl: egy nagy tál nyers saláta)
Napi szinten több legyen a nyers táplálék, mint a főtt, főleg tavasszal, nyáron, ősszel amikor bővelkedünk zöldségekben , gyümölcsökben!

Édesítés:

Az ételek édesítéséhez mézet, steviát használjunk, de sohasem vegyileg tisztított fehér cukrot vagy vegyszert, PL.: aszpartam, szacharin. Édesítők alól kivétel a XILIT, mert természetes,  növényből vonják ki!
A barna cukor fogyasztását sem kell túlzásba vinni, mert az is cukor, viszont kevesebb kárt okoz, mint a fehér rokona!

Sütemények készítéséhez, sütéshez használjunk fehér liszt helyett teljes kiőrlésű liszteket, vagy graham lisztet.

Tejtermékek:

A hőkezelt, tartósított tej NEM TEJ! Emészthetetlen, ez nagy probléma mivel  a tej egyébként is nehezen emészthető az ember számára, mert a bocinak lett kitalálva! Nagyon sokan nem tudják, hogy laktóz érzékenyek, kb. minden második ember egyáltalán nem emészti a tejet, tejtermékeket! Tünete az állandó puffadás, kellemetlen komfort érzet, súly gyarapodás! Még egy nagy hibája van a tejnek, hogy nagyon erősen nyák képző, ez gyerekeknél okoz állandó problémát: orfolyás, megfázási tünetek,( a szervezet így próbál megszabadulni)! arcüreggyulladás stb:
Személyes tapasztalat, hogy  amint elhagytam a tejtermékeket ( amelyek nagy kedvenceim voltak, főleg a joghurtok, sajtok), rögtön fogytam legalább 8 kg-ot és az állandó puffadás is már a múlté!
Érdekes, eszembe jut a joghurt reklám, hogy a puffadásra pasztőrizált joghurtot ajánl!:)
Kitűnően helyettesíthető növényi tejekkel, akár a receptek is!

Növényi olajok:

A hidrogénezett növényi olajok szintén nagy károkat tesznek. Tilos újra felhasználni! A kész ételekhez, salátákhoz a végén adjuk hozzá a hidegen sajtolt olajokat. Sütéshez viszont ne használjunk hidegen sajtolt olajat, mert hevítés hatására ugyanolyan káros lesz, mint a hagyományos étolaj. Ajánlatos pálma zsírt használni, mert sokkal magasabb hőfokot bír úgy, hogy nem keletkeznek benne káros anyagok!
A margarinból szintén csak a nem hidrogénezett a jó! A hagyományos margarin lerakódik az erekben, zsír párna formájában legfőképpen a hason! Ne dőljünk be a reklámoknak, hogy szív barát:)! Szív barát a hidegen sajtolt olajok, pl: olíva olaj!

És ami a legfontosabb, hogy legyünk mindig mértékletesek!
 Inkább keveset fogyasszunk többször elosztva, a nap folyamán, ha éhesek vagyunk rágcsáljunk valamilyen maréknyi diófélét, mandulát, mogyorót, természetesen nem sózva és pörkölve. Figyeljünk a szomjúságra, mert sokszor nemis éhesek hanem inkább szomjasak vagyunk!

Várom kérdéseiteket, vagy tapasztalaitokat:)!