Fittanyuka

Fittanyuka

2010. július 7., szerda

A növényi táplálékok hatása

Hírlevelem folytatása.....

A gabona táplál:

A gabona a tartós energiaszolgáltatás legfontosabb eszköze.
Helye az étkezésben akkor van, amikor kezd fogyni az előző napi táplálék feldolgozása során hasznosítható energia mennyiség. Ez a körülbelül a déli órák táján lép fel, ha nem megfelelően alakult ki az emésztőrendszer, ha a felszívódási zavarok teszik lehetetlenné, vagy legalábbis korlátolttá a szervezetbe került energia gazdag tápanyagok hasznosítását.
 Sajnos aki sűrűn fogyaszt gyógyszereket, antibiotikumokat, ezen gyógyszerek hatására a bélflóra megváltozik, elsorvad, de a hibás energia szegény táplálkozás ( nem kalóriadúst jelent) is ilyen hatású.
Érdekes megfigyelése a természetes táplálkozással foglalkozó, a természet erejével gyógyító embereknek, hogy élesztő nélkül sütött , csökkentett sótartalmú kenyérrel, zöldséggel, némi gyümölccsel jelentősen nő a szellemi és fizikai munkateljesítmény, az élet értelme és szépsége felé orientálódó gondolkodásmód.

A gabona ételek készítésénél fontos, hogy az alkalmazott hőkezelés ellenére is értékes maradjon.
A gabonaételek készítésénél elmaradhatatlan a duzzasztás, áztatás. Ehhez a gabonákat kétújjnyi víz alatt kell tartani 2-24 órát. Általában 3-4-szeres víz mennyiség szükséges a gabona súlyához képest. A gabonafélék főzési ideje: 15-60 perc.
Kerüljük az adalék anyagokkal dúsított liszteket, pelyheket, mert ezek nagyon károsak!
Természetesen a legjobbak a bio és frissen örőlt lisztek. Tudom ez nem mindenkinek kivitelezhető, addig is  törekedjünk a lehetőségeinkhez képest a bio és teljes kiőrlésű gabonákból készült lisztekből készíteni ételeinket.

A gabonafélék azok magas keményítő tartalma miatt nem keverhetőek fehérje tartalmú táplálékkal, sőt ellentétes hatásaik miatt egyeseket egymással sem.
Ilyen kizáró összetétel: árpa - zab, a köles- rizs, hajdina.

A keményítők emésztését - együtt fogyasztás esetén megakadályozzák a savas kémhatást kiváltó egyéb  táplálékot.
Így nem szabad kenyérrel süteménnyel, más gabona étellel együtt fogyasztani friss gyümölcsöt, húst, állati eredetű zsírokat, fehérjéket.
Tökéletesen megalapozza a korai érelmeszesedést a vajas zsömle sajttal, kakaóval, különböző felvágottakkal. Többi káros hatásairól nemis beszélve.

Korláltlanúl fogyaszthatóak a gabonák zöldségekkel, nyersen-párolva egyaránt hidegen sajtolt olajokkal.
Receptek sokaságát lehet alkalmazni, tippek a gasztro blogomon!

Tanácsként írom, mert tudom, hogy sok nő súly problémákkal küzd és kevés idő alkalom van esetlegesen a test mozgásra:  az esti órákban kerüljük a kenyérféléket, tésztákat.
Mert a lelassult anyagcsere , mely ebben a napszakban jellemző könnyen a hasunkon, combunkon raktározódnak.
Kivétel: a köles és az árpa, mert mindkettő rendkívül könnyen emészthető, lúgosító hatásuk kiemelkedő a többi gabonával szemben!
Viszont ha rendszeresen sportolunk és sűrűn végzünk fizikai munkát, akkor fogyaszthatóak zöldségekkel párosítva vacsorára is!

A következő gabonák közül választhatunk hatásuknak megfelelően: ( azokat sorolom, amelyeket kevésbé ismer a "civilizált táplálkozás", pedig hatásaikra érdemes lenne odafigyelni!)

Az árpa:

Az árpa az összes többi gabona féleségnél lényegesen több mikro és nyomelemeket tartalmaz, ez magyarázza az érzékszervekre , a mirigy és hormon- valamint az idegrendszerre gyakorolt hatását. Nagyon magas a szilícium tartalma.
Mivel az árpa kása manapság nem divatos, helyette divatossá váltak a kötőszöveti gyengeséggel párosult porckorong elváltozások.
Ezen kívül fejleszti a tüdőt és a légzési rendszert.

Tipp: Árpa pehely amaranttal és aszalt áfonyával

A zab:

A zabnak igen nagy az élénkítő, frissítő , serkentő hatása. A fogyasztása bársonyossá teszi a bőrt, csillogóvá, dússá a hajat. Magas  a nyomelem tartalma: magnézium, vas, szilícium.
Magas fehérje tartalmú, ezért sportolók, testépítők kedvelt  eledele.
Előnye, hogy a bioboltokban kapható un: pille pelyhekből nyers kásák is készíthetőek, aszalt gyümölcsökkel, kevés mézzel, olajos magvakkal.

Recept Tipp:  Mákos zabkása

Köles:

Mint, már volt szó róla rendkívül könnyen emészthető. Magas a fluor, magnézium, kálium, foszfor és vas tartalma. Elsőrendű hatása a két civilizációs betegség : a rák és a cukor betegség csökkentésében, illetve megelőzésében van.
Hetente 2-szer fogyasztva édesen, vagy zöldségekkel , megakadályozza ráksejtek szaporodását.
Nagyon jó lúgosító gabona.
Előnye, hogy édesen,  sósan, zöldségekkel,  rendkívül jól variálható.

Recept Tipp: " Túrógombóc" kölesből.


Hajdina

Egyik fontos tulajdonsága, hogy vegyszerekkel nem lehet fokozni a termés hozamát , ezért a civilizált táplálkozás egyáltalán nem ismeri! Nem véletlen.
 A beteg gyomrú emberek tápláléka lehet, mert szintén rendkívül könnyen emészthető. Alacsony a szénhidrát, keményítő tartalma, szintén bátran fogyasztható akár vacsorára is zöldségekkel párosítva, fasírtnak stb.

Recept Tipp: hajdina halmocskák


Természetesen a felsorolásból nem maradhat ki a barnarizs, a tönkölyliszt, melynek fehérjetartalma vetekszik a húséval, viszont ezeket a gabonákat és elkészítésű módjaikat viszonylag többen ismerik.

Ajánlott irodalom:

Rudolf Hauscha: Szubsztanciatan, Táplálkozástan
Nyers Csaba: Gabonakonyha
Soós Ferenc: A gabonák dícsérete
Joachin Windelmann: Saint German Titkos tanításai

Forrás: Ferencsik István Természetes életmód/Biográf: 1994

2 megjegyzés:

  1. Bocsi, ha csak az én monitorom beállítása miatt reklamálok, és a tieden pl. jó, de a szép kék (tényleg tetszik!) alapon a narancs meg piros betűk kiégetik a retinámat, egyszerűen olvashatatlan (na jó, kis fejfájdítással el tudtam olvasni). Kipróbálnál más színeket is? Köszi: Csilla
    Ja, hogy témába is vágjak: olvastad a paleo-elméletet a gabonák, pontosabban a glutén káros hatásáról? A búzacsírát se kíméli.

    VálaszTörlés
  2. Szia Csilla!

    Tetszett a megjegyzésed:)) A gondom az a blog sablonommal, hogy nagyon tetszik, de az oldalsávban a színek adottak! Azért megpróbálok tenni az ügy érdekében, mert nem szeretnék retina gyilkos lenni:)

    VálaszTörlés

Írj te is véleményt, vagy kérdezz!