Fittanyuka

Fittanyuka

2010. március 17., szerda

Lénap 5-6 -ik nap

Igen, igen lassan vége a böjtömnek. Ma van a 6-ik nap és holnap megtöröm a böjtöt!
Összességében viszonylag könnyen ment, de azért voltak kellemetlen perceim, óráim. A 4-ik, 5-ik nap szinte végig fájt a fejem és fáradt voltam. A 30 perces kocogás sem ment valami jól, ugyanis fájtak az ízületeim ,és mintha ólom nehezedett volna rájuk.  Viszont a tegnapi kocogásnál már könnyűnek és energikusnak éreztem magam és nyoma sem volt a fájdalomnak. Néhány pattanást leszámítva amelyek az arcomon dudorodnak ( sose szokott lenni, normál helyzetben), jól érzem magam, a nadrág ami szűk volt, most laza és kényelmes:) Fogyni nem tudom mennyit fogyhattam, mert nem álltam mérlegre, viszont nekem elég eredmény az, hogy a tavaly tavaszi nadrágok újra kényelmesek és nem feszülnek:).
Igazából teljes mértékben nincs vége a böjtömnek azzal, hogy megtöröm holnap, mert a felépítő időszak legalább annyira fontos, mint maga a böjt. Tehát még néhány nap könnyű étrend és utánna is odafigyelés!
Érdemes figyelni a szervezetünket, hogy mi az amit a böjt után kívánunk és mi az amit nem?! Érdemes a nyers zöldségekhez, gyümölcsökhöz és a teljes értékű étrendhez "szoktatni" a szervezetet, ilyenkor a böjt után fogékonyabb. És nem tanácsos a régi rossz szokásokhoz visszatérni, inkább megpróbálni leszokni róluk, ez is könnyebb a böjt után! ( pl.: kávé, alkohol, cigaretta, édesség, stb.)
Nektek milyen tapasztalataitok voltak, vannak?

9 megjegyzés:

  1. Én a 4. napnál tartok és ma már nagyon jól érzem magam, könnyűnek, energikusnak. Tegnap, tegnapelőtt is voltam futni, sétával váltogatva jól ment. Eredetileg öt naposra terveztem, de ha holnap is ilyen jó lesz, lehet, hogy hosszabbítok.

    VálaszTörlés
  2. Emi, nekem 1fontos kérdésem maradat, aminek nem sok köze van a böjthöz, de a felépítő időszakhoz talán igen: én vegetáriánus vagyok közel 4éve, de most derült ki, hogy gluténérzékeny is, így mellőznöm kell az étrendemből a búzát, árpát és még pár gabona félét:(..ami nem lenne gond, mert szeretem a lisztérzékenyek számára készíthető többi gabonát is, de a fehérjepótlással gondban vagyok, mivel a szóját nem tudom sokszor fogyasztani(puffaszt), a szejtánt pedig nem szabad ennem ezek után:(..vagy mégis?:) nem tudom a búzasikér fogyasztása mennyire engedélyezett, illetve hogy miből tudnék még fehérjét szerezni a hüvelyeseken és csírákon kívül?(sós ízt preferálva) köszönöm válaszodat, üdv dettu!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Magdaléna!

    Csak gratulálni tudok! Ha ilyen jól bírod javaslom tarts ki még egy napot!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Dettu!

    Valóban nem vagy egyszerű helyzetben, viszont előszőr is ne aggódj amiatt, hogy elegendő fehérjét fogyasztassz, mivel tudjuk, hogy nincs szükség annyi fehérjére, mint amit súlykolnak nekünk! A feldolgozott, extrudált szója készítmények valóban puffasztanak és nem is javasolt gyakran fogyasztani ezeket, viszont a tofu, az igaz, hogy szója, de egy természetes feldolgozás során nyerik, sajtolják és nem puffaszt. Javaslom tapasztald ki. Ezer féle recept készíthető belőle.Sós, édes.
    Vannak olyan lisztérzékenyek akik fogyasztanak bizonyos mennyiségben búzahúst. Érdemes kipróbálnod, kis mennyiséggel,úgymond kísérletezni. Természetesen ez függ az érzékenység fokától is.

    VálaszTörlés
  5. Én még nyomom :)Nekem pedig megtörni nem lesz időm, de talán majd vasárnap. Most nem akarom elszúrni, mint a múltkor ;)

    VálaszTörlés
  6. Szia Emi!

    Én ma törtem meg a böjtöt három nap után, és leírnám az étrendet, de csak azért, hogy kérdezzek:) tehát:

    ébredés után: salaktalanító tea - 3dl és sok sok víz:)

    reggeli: 2db alma lassan elrágcsálva

    ebéd: kevert saláta( rukkola, jégsaláta, paradicsom, uborka, paprika, hagyma) rántott zeller szelettel és egy marék burgonyával illetve hajdinával

    most pedig jönne a vacsora, de megijedtem, mert olvastam pont a mai napon (milyen véletlen) rengeteg cikket a böjt megtöréséről, hogy eleve reggel aszalt szilvás turmix-szal kellett volna indítani, majd délben csak gyümölcsöt és este max saláta egy piritóssal...mert ugye lassan áll vissza az anyagcsere és a gyomornedvek termelődése!..akkor most mit tegyek? mert az ebéd nagyon jól esett, és napközben még mindig sok folyadékot fogyasztok, meg gyógyteákat is, de igaz, hogy érezhetően nincs meg a megfelelő ürítés amit azt hittem a böjt nem fog leállítani!..most mit tegyek? vacsorázni fogok ha éhes leszek(persze vmi könnyedet), de nagyon kiváncsi lennék a véleményedre!
    üdv, dettu

    VálaszTörlés
  7. Kedves Dettu!

    Semmit nem rontottál el, ha van alkalmad akkor holnap reggel igyál, vagy egyél aszalt szílvát, vagy turmixot. Vagy a simma zabpehely vízbe áztatva, reszelt almával is megteszi a hatását.
    Viszont ma estére már csak keveset egyél max egy salátát! A rántott zeller inkább csak holnap kellett volna! Viszont nem nagy hiba:)

    VálaszTörlés
  8. Szia Emi!

    Most az a kérdésem, hogy lehet havonta egyszer egy léböjtnapot tartani, vagy nem hasznos a szervezetnek ha nem több napig böjtöltetjük?

    VálaszTörlés
  9. Kedves Dettu!

    Nemcsak havonta, sőt lehet hetente egy böjtnapot csinálni akár. Az emésztőrendszernek sem árt ha hetente , kéthetente pihen egy picit. Én pl.: Rendszeren minden szerdán tartok egy lénapot, nyáron gyümölcsnapot!

    VálaszTörlés

Írj te is véleményt, vagy kérdezz!