Fittanyuka

Fittanyuka

2010. március 4., csütörtök

Felkészülés a böjtre lelkileg

Hamarosan itt van a tavaszi nagyböjt ideje! A hírlevelemben már írtam, hogy milyen gyakorlati lépésekkel lehet felkészűlni a böjtölésre ami a táplálkozást illeti, viszont a méregtelenítésnek van egy másik oldala is, nemcsak a fizikai tisztítás, hanem a lélek tisztítása is. A kettő ugyebár összefügg. Ha a testünket tisztítjuk érdekes módon közelebb kerülhetünk a Benső Énünkhöz, főleg ha tudatosan kicsit befelé is figyelünk.
Eleve a böjtölést régen a különböző vallásokban úgy csinálták, hogy elvonultak a világtól és csakis befele figyeltek, meditáltak. Természetesen ez most a mai életünkben nehezebben kivitelezhető. Nekünk ebben a rohanó világban kell alkalmat találjunk arra, hogy megtisztúljunk kivűl, belűl. Naponta pár percet mindenkinek kellene szánnia arra, amikor egyedűl van, hogy kikapcsol mindent : rádiót, tévét stb. és pár percre megáll, pontosabban leül és meditál.

Személy szerint azért is várom a böjtöt, mert utánna mindig az az érzésem támad, mintha tiszta lappal indulnék. Kitisztulnak a gondolataim és valóban igaz, hogy bizonyos  dolgokat másképp látok!
Munkahely , család között lavírozok énis és sokszor lelki ismeret furdalásom van, hogy nem töltök elég időt a kislányommal. Mindnyájan a hátunkon cipeljük a problémáinkat, ideje egy kis időre letenni a zsákot és megszusszanni.

Sokszor halljuk és már picit elcsépeltnek is tűnhet, hogy ne legyünk negatívak, próbáljunk csak egyszerűen örülni a pillanatnak, a tavasznak, a gyerekünknek, ne rágódjunk a meglévő kis problémáinkon és ne kreáljunk újabbakat! Csak legyünk boldogok, mint gyerekkorunkban.
Ti szoktatok meditálni???

16 megjegyzés:

  1. Szia Emi!
    Olvastam a hírlevelet!
    Meg mondom őszintén megpróbálom.
    Bár nem ígérek semmit. :-)
    A gondom, hogy írtad ezeket a porokat, búzafű stb....
    Én lisztérzékeny vagyok. Nekem ezek nem fognak menni, nem ehetem.
    Hogy mit lehet helyette?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Andi!

    Ha nem ihatod ezeket a zöldfű porokat akkor maradnak a zöldség és gyümölcslevek és a turmixolt zöldséglevesek, teák. Viszont ha még nem böjtöltél, akkor javaslom csak max. 1-4 napot csinálj.Mindegy hány napot böjtölsz, igyis-ugyis sokat segítesz a szervezetednek.

    VálaszTörlés
  3. Köszi!
    Szerintem először megpróbálom az 1 napot, aztán lehet később a kettőt.
    Amikor a 90 naposat csináltam se nagyon bírtam a gyüminapokat!
    De most elszánt vagyok!! :-)

    VálaszTörlés
  4. Szia Eme!
    nekem szintén a zöld porhoz vannak kérdéseim!a zöld vér amit említettél, az Evergreen lenne? és a vitaminból, cseppekből tudnál ajánlani vmilyen márkát hogy beszerezhessem? Köszönöm:):)..Detty voltam:)

    VálaszTörlés
  5. Szia Emi!
    Még azt szeretném kérdezni, hogy ha 1 napig csinálom. Most egyelőre még eben gondolkodom. Sohasem csináltam, nem tudom menne e több napig.
    Na mindegy ha 1 napig csinálom, azt milyen időközönként ismételhetem?
    Havonta kétszer?

    VálaszTörlés
  6. Szia Andi!

    Ha heti egy böjtnapot beiktatsz,vagy kéthetente az teljesen veszélytelen és kibírható. Javaslom tűz ki egy napot, pl: hétfő ,és minden hétfőn, vagy második hétfőn tartassz egy lénapot.Ha ezt így csinálod, akkor mondjuk már az őszi nagyböjtöt, ami már lehet 7 napos, biztos vagyok benne, hogy megtudod majd csinálni! Lisztérzékenységen kívűl van még valamilyen más egészségi problémád?

    VálaszTörlés
  7. Kedves Detty!

    Én erre a Green Mixre gondoltam:
    http://www.vivanatura.hu/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=110&Itemid=56
    Az evergreen-t nem ismerem, viszont ha van lúgosító "csomagja " amely tartalmaz búzafűvet, árpafűvet stb. akkor az is megfelel.
    A kolloid cseppeket gyógynövény boltokban, bioboltokban tudod beszerezni: Kolloid ásványok, forgalmazza: Biopharma kft.300 ml és 3-4 ezer ft között van az ára.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Detty!
    Pontosítok a linkkel kapcsolatosan:
    http://www.vivanatura.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=294&category_id=119&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=56

    VálaszTörlés
  9. Szia!
    Nem tudok róla hogy van más betegségem is, jaj dehogynem epekövem. Nagyobb mint 1 centis.
    Nem okoz semmi tünetet, egy rutin vérvizsgálatnál amikor a GGT-t volt többszöröse a megengedettnél akkor küldtek el, és derült ki.
    De a súlyom okozta a magas GGT-t. 4 éven belül két babát is szültem és rám rakta a kilókat. Tavaly ilyenkor 92 kiló voltam (163 centi vagyok). Elkezdtem fogyózni, most 70 vagyok. :-) Még szeretnék 5-6 kilót leadni.
    A GGT-t rendeződött.
    Az első terhességnél toxémiám volt. korababát szültem 780 grammal született. Akkor a vérnyomásom az egekben volt. A második babánál toxémia nem jelentkezett, viszont a pulzusom ugrott fel , volt hogy 130-ra is, gyógyszert is szedtem.
    Nem tudom hogy ez számít e valamit.
    Most a vérnyomásom a pulzusom is jó.
    Bocsi hogy hosszú voltam.
    Ja ma lé napozok. Megpróbálom.
    Majd írok hogy hogy ment.

    VálaszTörlés
  10. Kedves Andi!

    Egy nap lénap,mint már említettem teljesen veszélytelen. Sőt jó hatással van a böjt magas vérnyomásra, súlyproblémákra, koleszterinszintre stb.
    A szervezet intelligens a következő sorrendben bontja le a méreganyagokat: Előszőr a fölösleges víz távozik,( 1 nap) utánna a zsírszövetekben elraktározott fölös savak, méreganyagok,(2-3-ik nap után) utánna a ízületekben lerakódott ki kristályosodott savak, amelyek fájdalmat okoznak( 5-6-ik nap). És hosszú böjtöknél, mint pl.: a 40 napos böjt akkor bontja le a szervezet a köveket ( vese, epe) és daganatokat. Ez a Breuss kúra, rák betegek alkalmazzák, de csak szigorú orvosi felügyelet melett szabad folytatni. Sok sikert és kitartást a mai naphoz! Írjál, hogy sikerült:)!

    VálaszTörlés
  11. Szia Emi!

    Azt szeretném megkérdezni,hogy mikor küldöd el a pontos napi hozzávalókat és recepteeket.Mivel 15-e a hosszú hétvége utolsó napja,én inkább szeretném már elkezdeni pénteken.Így az első 3-4 legnehezebb napot talán itthon könnyebb megcsinálni.Edina

    VálaszTörlés
  12. Kedves Edina!

    A hírlevelet az imént kiküldtem, jó ötletnek tartom a pénteki kezdést! Viszont a leves receptel ( receptekkel) még tartozom, hamarosan fennt lesznek a fittanyuka gastroblogon: www.fittanyuka.blogspot.com

    VálaszTörlés
  13. Jó reggelt!
    Jelentkezem. :-)
    Sikerült megcsinálom. A várnál könnyebb volt. Délután 1-2 óra között volt a legrosszabb, azon túl voltam és az este már könnyebb volt.
    1-1 liter paradicsom-multi-alma levet ittam, persze 100%-os volt, és hígítottam. Meg kétszer ittam zöld teát üresen.
    Megmondom őszintén, szinte folyamatosan.... néha hol az egyiket hol a másikat, aztán láttam hogy nem lehet keverni, legközelebb úgy csinálom.
    Egy ismerős azt mondta hogy egy napig hülyeség csinálni, mert másnap bármit eszem duplán fog rakódni, mert kapaszkodik a szervezet minden kalóriába. Ez igaz?
    Most egyelőre egy napnál több nem megy...de egy héten belül megismétlem.

    VálaszTörlés
  14. Kedves Andi!

    Előszőr is gratulálok, ügyes voltál! Javaslom ha módod van rá próbáld ki frissen préselt levekkel is legközelebb, érezni fogod a különbséget. Persze kezdsének ezis nagyon jó! A böjt nem jelent egyett a koplalással, ami után a szervezet raktározni kezd. Viszont a böjt megtörése és a böjt után táplálkozás felépítése ( inkább hosszabb böjtöknél) Nagyon fontos! A cél, hogy tisztítsuk szervezetünket, utánna pedig sokkal egészségesebb ételeket fogyasszunk, és figyeljünk a mennyiségre. A böjt a legjobb módja, hogy kordában tartsuk az étvágyunkat és a súlyunkat!

    VálaszTörlés
  15. Emi, lenne még egy kérdésem! milyen vitamin készítményt ajánlanál a böjt idejére illetve gondolom kúra szerűen? mindössze elég lenne a zöld port fogyasztani?..jah és azt a lúgosító port te gyümölcslébe kevernéd, vagy vízbe?Köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
  16. Kedves Dettu!

    A böjt idejére kiegészítésként a kolloid ásványokat ajánlottam, nyelv alá vagy a levekbe csöppenteni! A zöld port semmiképpen sem gyümölcs lébe, hanem vízbe kell keverni, mivel zöldségekből és zöld "fűvekből" nyerik és nem keverjük a gyümölcsökkel. A böjt alatt fogyasztott frissen préselt gyümölcs és zöldséglevek koncetráltan tartalmaznak vitaminokat, ezért nem szükséges mással pótolni. A kolloid ásványoknak most abban van nagy szerepük, hogy segítenek a szervezetnek közömbösíteni a méreganyagokat, savakat!

    VálaszTörlés

Írj te is véleményt, vagy kérdezz!