Fittanyuka

Fittanyuka

2013. augusztus 22., csütörtök

Termogenikus táplálékok

 
Ismerős az érzés amikor valami csípőset fogyasztunk akkor elönt a forróság? Pontosan erről van szó! És van még pár étel, ami termogenikus hatású!
 

Miért jó őket fogyasztani?

 
A termogenikus, vagy testhő emelő hatásnak akkor van előnye amikor fogyni szeretnénk, hiszen a magasabb testhőmérséklet több energia elégetését eredményezi, ez pedig gyorsítja az anyagcserét is! Itt nem arra kell gondolni, rögtön negyven fokos lázunk lesz, csupán néhány tized Celsius fokkal emelkedik a testhőnk!
 

Melyek ezek az ételek,-italok?

 
Fűszerek:
 
Erős pirospaprika, chili, fekete bors, két gyakran használt fűszer, amelyek termogenikus hatásúak.
A magyar konyha ezeket egyébként is gyakran használja. A kapszaicin nevű összetevő adja  az erős paprika szúrós ízét, ami termogenikus hatású. A fekete bors piperint tartalmaz, amely az idegrendszer stimulásálával hat a termogenikus folyamatokra!
 
Zöld tea:
 
A zöld tea két termogenikus hatású összetevőt tartalmaz, amelyek a jó koffein és a katekin nevű polifenolok. Zöld tea esetén a teafüvet csak 70 fokos vízbe tegyük, különben elveszíti a hatóanyagait! Napi 1-2 csészével ajánlott, a zsírégetést is fokozza!
 
Kókusz dió olaj:
 
A kókuszdió olaj főleg közepes szénláncú zsírsavakat tartalmaz, amely termogenikus és zsírégető hatású. A megfelelő zsírok fogyasztása egyébként is fontos amikor fogyni szeretnénk, teljes kizárásukkal nemcsak a fogyást lassítjuk, de az anyagcserét is gátoljuk és a vitaminok felszívódását. Továbbá segít megkötni, majd kivezetni a szervezetből a felszabadult savakat-méreganyagokat!
 
Növényi fehérjék:
 
A magas fehérje tartalmú növényi ételek fogyasztásának esetén is termogenikus hatással számolhatunk. Célszerű az étrendbe előtérbe helyezni ezeket az ételeket, mint például: zabpehely, csicseriborsó, tofu, tönkölyfehérje, mandula, csírák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Írj te is véleményt, vagy kérdezz!