Fittanyuka

Fittanyuka

2013. július 17., szerda

Nyár: Méregtelenítés, lúgosítás görögdinnyével!


Mindig hangsúlyozom, hogy a nyár a legideálisabb alkalom arra, hogy életmódváltásba fogjunk, méregtelenítsünk, lefogyunk, feltöltsük vitamin és ásványianyag raktárainkat. Sőt az életmódváltás mellékhatásai az imént felsoroltak.
Nyáron nemcsak a zöldségek tisztító,- lúgosító erejében bízhatunk, hanem van néhány olyan kifejezetten nyári,-idény gyümölcs amely helyesen fogyasztva méregteleníti,-lúgosítja a szervezetet, hidratálja sejtjeinket!
Egyik ilyen gyümölcs a magas kálium tartalmú görögdinnye.
Nagy hangsúly van a helyes fogyasztáson.
Mindig, mindenhol, elmondom, hangsúlyozom, hogy alapvetően a gyümölcsök savas bázisúak, csakis önmagukban, vagy kúraszerűen és helyesen fogyasztva lúgosítják a szervezetet.
Mit értek ez alatt?
Nem mindegy, hogy egy gyümölcsöt desszertnek fogyasztunk el egy ebéd után (és itt szinte mindegy, hogy vega vagy éppen nem vega ebédről van szó,) vagy a délelőtti órákban, önmagában és nem más gyümölccsel keverve. Ugyanis a benn lévő cukor megerjed és az előtte elfogyasztott ételt is megerjeszti, nem fog semmi hasznosulni a gyümölcsben lévő vitaminokból.
Ha a gyümölcsöket mégis keverjük gabonafélékkel vagy egymással akkor  használjuk az erjedésgátló fűszereket: fahéj, gyömbér, vanília, stb.
Miért jó ez így? Mert a gyümölcsök cukrot tartalmaznak, a gyümölcs cukor is cukor és minden cukor erjed, erjedésnek pedig alkohol,-savak a vége. Tünetei: puffadás, bélpanaszok, rossz komfort érzet.

Nézzük a görögdinnyét:

 Az üde, piros gyümölcsnek több mint 90%-a víz, szinte nem is tartalmaz kalóriát, vitaminokban és ásványi anyagokban azonban nem szűkölködik.
Bőségesen van benne A-, B- és C-vitamin, valamint kalcium, magnézium, foszfor, cink, vas és kálium - nemcsak a kiválasztó folyamatok zavartalan működését segíti, de sok más pozitív élettani hatása is van.
A dinnye emellett a különböző emésztési zavarokra is jó hatással van, mivel enyhe hashajtó hatású, és hűsíti, nyugtatja a beleket.
Magas víztartalma miatt a diéta alatt is bármikor eheted, ha megéheznél, hiszen megtölti a gyomrodat, anélkül, hogy fölösleges kalóriákkal vagy zsírokkal terhelné a szervezetedet.

A görögdinnyét azért is érdemes fogyasztani, mert sok benne a likopin - a zöldségek és gyümölcsök közül még a paradicsomban található a legnagyobb mennyiségben -, a daganatos betegségek megelőzésében hatékony szerepet játszó festékanyag, amely, megkötve a káros szabad gyököket, védi a sejteket a rákos elfajulástól. De a dinnyék hatóanyagai közül nem csak a likopint kell a daganatos betegségek kapcsán megemlíteni: megtalálható bennük az apigenin is, amely egy gyulladáscsökkentő, oxidációs folyamatot megelőző, valamint rákmegelőző és -késleltető hatású flavonoid.
Tipp: Mivel van benne gyümölcscukor, nemis kevés ezért javaslom fahéjjal vagy bourbon vaníliával megszórva fogyasztani. És mehet így akár egy, vagy kettő, vagy akár három napos dinnye kúra, amikor kizárólag görögdinnyét fogyasztunk.
Plusz folyadékot nem szükséges mellé fogyasztani, mert desztillált víz tartalma szépen átmossa szervezetünket. Méregteleníti a májat, veséket, hidratálja sejtjeinket, gyönyörű, feszes bőr lesz az eredmény és karcsú test.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Írj te is véleményt, vagy kérdezz!