..hírlevelem folytatása...
Mindenki számára egyértelmű kell, hogy legyen , a cukorfogyasztás KÁROS, veszélyes az egészségre nézve.
Romolo, természetgyógyász a múlt század elején így említette a cukrot, hogy a
HÁROM FEHÉR MÉREG csoportjába tartozik és a zacskókra nyugodtan rátehetnék a halálfejét.
Nem azonnal, hanem lassan, de biztosan öl,-ölnek, pusztítanak.
A három fehér méreg: fehér cukor, fehér liszt, konyhasó!
Azt mondta " most indult el az emberiség egészségének hanyatlása" és milyen igaza volt!
Azóta csak egyre rosszabb, mert megjelentek a vegyszerek is az ételeinkben és a gyógyszer gyártás is határtalan mennyiségű vegyi szerekkel halmoz el bennünket és gyermekeinket!
Térjünk vissza a cukorhoz, most az alternatíváiról írok, melyek azok a természetes édesítők amelyek nem tesznek kárt a szervezetünkben.
Nagyon fontos, hogy nem SZEREK, nem MESTERSÉGESEK, nem kémiai laborban jöttek létre!
Mert nem győzőm hangsúlyozni, hogy SZERVESEK vagyunk és csak szerves anyagokat tudunk hasznosítani, a szervetlen méreganyagként lerakódik.
Fontos, hogy a mesterséges édesítőkről is írjak pár mondatot!
Mint tudjuk a " light" iparág amely természetesen Amerikából indult a 70,-es évek végén és önti a light termékeket.
Ezek a termékek fogyasztásra nem alkalmasak!
Aszpartamot, szacharint mesterséges édesítő anyagokat tartalmaznak, amelyek sejt mérgek.
Formaldehyde bomlanak le és nagyon erős RÁKKELTŐK!!
Volt már szó róla, hogy kivonják a forgalomból őket a 90-es évek elején, mivel tisztábban vannak a káros hatásaikkal, de az üzleti érdekek nem engedték, ezért inkább átkeresztelték őket, és így maradtak továbbra is, egészséges ételekként árulják őket : fogyókúrázóknak, cukor betegeknek és akik követik a "trendi" táplálkozást.
Inkább semmi, mint az ezekkel édesített ételek, italok!
Mellesleg extra adag méreganyaggal látják el a szervezetet, nőknél ez narancsbőr formájában jelentkezik.., jobb esetben.
Még belegondolni is rossz, hogy mit tesznek, ha összeadódnak ezek az anyagok a fehérített, ipari cukorral!?
Alkalmazzuk a természetes dolgokat, több van belőlük, mint gondolnánk.
... Következzenek:
A sorrend a következő: a lista utolsó helyein azok lesznek amelyeknek a legalacsonyabb a glikémiás indexük, és a szervezet abszolút nem cukorként kezeli őket.
1. Nádcukor:
A nevében is benne van, nádból készül és ez már nem egy gyökér növény, mint a répacukor, többet van fényben, mivel a föld felett terem. ( Ennek spirituális jelentősége is van.)
Több fajtája létezik, van az egész sötét, szinte melasz, nincs kristályosítva, nyilvánvaló, hogy ez a jobbik változata, de a félbarna, világosbarna változata is jó, alkalmazható.
Viszont a szervezet cukorként kezeli, a gombáknak is táptalajt ad, tehát candidások, akik fogyni szeretnének, cukorbetegek ne fogyasszák.!
Viszont magasan jobb, mint a fehérített répacukor.
Válasszuk a bio változatát, akkor biztosan nem esünk abba a csapdába, hogy fehér répacukrot vásárolunk melasszal befestve, mert ezt is barna nád cukorként adják el.
Glikémiás indexe: magas!
2. Rizsszirup, búza szirup:
Nem annyira édesek, mint a nádcukor, de kevés kell belőlük.
Mindegyikünknek van egy enyhe jelleget adó íze.
Folyékonyak, könnyen alkalmazható italokba, süteményekbe is.
A szervezet még mindig cukorként kezeli őket, de már élettani szempontból jobbak, mint a nádcukor.
Candidások, cukorbetegek inkább ne, de fogyókúrázók már fogyaszthatják!
Glikémiás indexe: közepes!
3. Méz:
Magas rezgés számú, gyógyító elixír.
Nehezen tudtam eldönteni, hogy az elejére, vagy inkább a lista végére kerüljön.
Virágok információját hordozza, magas spirituális rezgésszinttel rendelkezik.
Mindenképpen legyen a konyhánkban, házi patikánkban!
Az emberiség ősidők óta fogyasztja. Hátránya, hogy a szervezet cukorként kezeli, sajnos a gombáknak is táptalajt ad, mértékkel viszont fogyaszthatjuk.
Kivéve: candidások, cukorbetegek.
Glikémiás indexe: közepes!
4. Gyümölcs cukor - fruktóz:
Édes íze erőteljes, növeli a fizikai aktivitást, élénkítő hatása ismert ( lásd: szőlőcukor).
A szervezet cukorként kezeli még őt is, ezért mértékkel fogyasszuk, a fogyni vágyók is.
1. fokozatú Candidások, cukorbetegek kerüljék!
Glikémiás indexe: közepes!
5. Alma sűrítmény, Agave sűrítmény:
Az almát ismerjük gyógyhatásáról, cukortartalma viszonylag alacsony.
Jó hír, hogy kapható már alma sűrítmény, amilyet például a Piszke Öko kft. készít.
Ideális mindenféle édesítésre.
Élettanilag kedvező hatású: lassan felszívódó cukrokat tartalmaz.
Agave: egy nálunk nem honos kaktusznövény, amelynek lándzsás leveleinek belsejéből csapolják ezt a nedűt.
Szintén lassan felszívódó cukrokat tartalmaz.
Mindkettőt fogyaszthatják a candidások, nem savasítanak, fogyni vágyók szintén..
Glikémiás indexük: közepesen alacsony!
6. Xilit, nyírfa cukor:
A xilit és a nyírfa cukor tulajdonképpen egy és ugyanaz.
Ugyanis a xilitet a kukorica csutkából és a nyírfából vonják ki alma sav segítségével, természetes úton.
Nem tagadom nekem ez a kedvencem, ugyanis semmilyen mellék és jelleget adó íze nincsen.
Édesebb, mint a cukor, kevesebb is elég belőle.
Finnországban régóta fogyasztják, ismerik, kis hazánkban nem olyan régen vált ismerté.
A szervezet nem cukorként kezeli, a gombáknak sem ad táptalajt, tehát mindent édesíthetünk vele, csak kelt tésztát nem!
Ez jó hír a candidásoknak a lúgosító étrenden lévőknek, fogyni vágyóknak, cukor betegeknek !
Magas a rost tartalma, éppen ezért rendelkezik tisztító hatással.
Enyhe hasmenést okozhat, ne ijedjünk meg, nem mindenkinél, csak akinek van mit tisztítani!
Második fogyasztásnál, már elmarad ez a hatás.
Glikémiás indexe: alacsony!
7. Stevia:
Dél Amerikából származik, a leveléből vonják ki, de mi magunk főzetet is készíthetünk belőle.
Édes íze százszorosa , mint a cukornak!
A szervezet nem cukorként kezeli.
Candidások, cukorbetegek, lúgosító étrenden lévők, fogyni vágyok mértéktelenül fogyaszthatják.
Negatívuma, hogy jelleget adó mellékíze van.
Kelt tésztákat szintén nem édesíthetünk vele. ( Itt fontos megjegyeznem: kevés élesztővel készült süteményt, kenyeret fogyasszunk, még jobb ha teljesen kiiktatjuk az étrendből és csak alkalmanként illesztjük be a táplálkozásba!)
Glikémiás indexe: nagyon alacsony!
Remélem tudtam nektek segíteni, eligazodni az édesítés útvesztőiben, mert , mint látjátok a reklám hadjáratok, a light iparág könnyen téves útra visz bennünket!
Tegyetek jót magatokkal és aszerint válasszatok a fenti listából, ahol éppen tartotok a helyes életmódra váltás útján.
Kérdezhettek akár arról amit kifelejtettem, vagy ami kérdésként felmerűl bennetek!
Csatlakozz a fittanyuka közzöséghez a facebookon!
Szia!
VálaszTörlésEngem az érdekelne,hogy miért nem lehet kelt tésztába tenni?
Köszönöm a hasznos információkat,sokat segítenek az írásaid.
Üdvözlettel:Ágnes
Azért nem lehet a xilittel és a steviaval kelt tésztát készíteni, mert nem adnak táptalajt a gombáknak.Mivel az élesztőben is élesztőgombák vannak nem tudnak felnőni, szaporodni. Ugyanez játszódik le a szervezetünkben is ha cukrot fogyasztunk!
VálaszTörlésMég az Eritritol hiányzik a lista végéről, a Xilit testvére, szintén cukoralkohol, glikémiás indexe 0, nem okoz hasmenést sem. :)
VálaszTörlésIgen, valób an, köszönjük Judit:)!
Törlés