..hírlevelem folytatása,
Teendők a konyhában:
A májusi konyha az újjáépítés, a fejlesztés jegyében telik.
A Természet már tavasszal elhalmoz bennünket napsütötte zöldségekkel, gyümölcsökkel, úgy hogy a sütéstől, főzéstől amennyire lehetséges, eltekinthetünk.
Továbbra is tisztíthatjuk magunkat gyógyteákkal, mert azok a feltöltés mellett is a gátló-anyagokat kivonják a testünkből.
Választhatunk: borsmentát, zsályát, kakukkfüvet, fodormentát, bazsalikomot. Ezekből is részesítsük előnyben a friss, új hajtásokat.
Mivel mindenféle friss étel időszaka van már ilyentájt, ezért minél inkább hagyjunk el mindent ami a konzerv dobozból kerül ki.
Táplálkozásunk alapját alkossák a friss, zsenge zöldségek, ezekből készíthetünk salátákat.
Minden friss zöld a kiküszöbölést, a méregkiválasztást, savtalanítást szolgálja.
Ha nem nyersen, akkor csak enyhén párolva, pirítva fogyasszuk ezeket a zöldségeket, semmiképpen nem agyonfőzve.
Íme a májusi zöldség kavalkád: spárga, rebarbara, sóska, medvehagyma, hónapos retek, fejessaláta, petrezselyem zöld, gyermekláncfű, madársaláta, halványított zellerszár, spenót, uborka, póréhagyma, friss, zöldhagyma, -fokhagyma, tökfélék.
A gombák májusban szezonálisak és bőségesen kaphatóak a piacon.
A gomba nem tápszer, csak tisztít, de azt alaposan. ( nem a vegyszerrel felnevelt csiperkére gondolok).
Pl.: laskagomba, mezei,- erdei csiperke, őzlábgomba. A gombákat süthetjük, párolhatjuk, grillezhetjük.
Alacsony fehérje tartalmú zöldségfélékkel fogyaszthatók együtt.
Kítünő kombináció a grillezett gomba vegyes, friss salátával, fűszerekkel, hidegen sajtolt olajjal.
Előtérbe kerülnek a bogyós gyümölcsök, amelyek erős méregtelenítő hatással bírnak. Semmiképpen ne hagyjuk ki az étrendünkből.
Bogyós gyümölcsök:
Általában a jelentős vízmennyiségen kívül gyümölcscukrot, szerves savakat, szerves sókat, lúganyagot és rostokat tartalmaznak.
A vér vonatkozásában fejtik ki fő hatásaikat, elsősorban alkalizáló hatásúak.
Itt említeném, hogy a vér természetes pH értéke 7,4 .
Ha a vér értéke ettől eltér lefelé, akkor acidózisról ( savasodás), ha felfelé akkor alkalózisról ( lúgfelesleg) beszélünk.
Amíg az alkalózist a szervezet 24 órán belül le tudja küzdeni, a savasódással szemben nincs védekezőképessége.
A civilizációs étrend, a : cukor, a fehérliszt, a hús, sajt, tojás, túlzott szénhidrátfogyasztás, ezt tetézik még a vegyszerek, sokszoros acidózist okoznak.
Némi védelmet nyújtanak a nyers saláták, és idénygyümölcsök időszakos fogyasztása.
A bogyósgyümölcsöknél fontos szabály, hogy teljesen éretten szabad őket fogyasztani , egyszerre csak keveset.
A következő bogyós gyümölcsök mindaddig folyamatosan fogyaszthatók, amíg az idényük tart.
Fekete és a kék áfonya, fekete szeder, fekete és piros ribizli, málna, földieper, szamóca.
Rendkívül jó tulajdonságuk még az erős tisztító hatásuk mellett a magas flavonoid tartalom, vérképző hatás.
A fiatalság esszenciáját hordozzák magukban:)!
Fontos kiemelnem, hogy ha lehetőségünk van rá a vegyszermentes gyümölcsöket fogyasszuk!
Kiemelném a földiepret, mivel nálunk leginkább ez az elterjedtebb, az epret kúraszerűen is fogyaszthatjuk, sőt!
Földieper:
A vadszeder és a málna keresztezése.
Jó tavaszi tisztító gyümölcsféle.
Nem szabad abbahagyni a fogyasztását, ha kiütések és más kellemetlenségek jelennek meg, amit az orvostudomáy allergiának nevez.
Ez ugyanis nem betegség, hanem tisztulási folyamat.
Folytatni kell, tehát nem szabad abbahagyni az adott gyümölcs fogyasztását, mert ezzel a szennyeződés bennünk marad. Csak a máj gyengesége esetén jelenik meg ez a tünet és utal is hiba helyére.
Értékes vértisztító, gyomor, bél és májbajok ellen de csakis édesítetlenül hatásos.
Kedvcsináló recept!
Mivel most mindenben érezzük a természet lehelletét és zsongását, nem térhetünk ki a szabad levegőn végzett mozgás és légzés elől. Itt az ideje előkapni a nyúlcipőt és kocogni, futni, de minimum nagy sétákat tenni a ligetekben, erdőkben, réteken:)!
forrás: Ferencsik István, Gyakorlati Reforméletmód, 1996.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Írj te is véleményt, vagy kérdezz!