Fittanyuka

Fittanyuka

2013. szeptember 19., csütörtök

Szőlőkúra hatásai



Ősz akkor szőlő, gazdagság, bőség a kertben, piacon, kamrában.
Mindig hangsúlyozom, hogy minden gyümölcsöt akkor kell fogyasztani amikor érik és ott terem a környékünkön. ( Van néhány kivétel , de általánosságban ehhez tartsuk magunkat!). A gyümölcsök akkor fejtik ki legjobban hatásukat amikor kúraszerűen fogyasztjuk őket. Ilyenkor nem áll fenn az a lehetőség, hogy keverjük bármi mással.
Érdemes ilyenkor ősszel 1-3 napos gyümölcskúrát, szőlőkúrát tartani.
A szőlő értékes bogyói teljes értékű tápláléknak számítanak, mivel minden megtalálható bennük, ami a szervezetünknek fontos. A húsa, a héja, a magja mind telis-tele van értékes tápanyagokkal.

 A szőlő héjában és magjában antioxidánsok, gyógyító erejű ásványi anyagok találhatók, mint például a kálium és a szelén.
A kálium helyreállítja a szervezetünk sav-bázis egyensúlyát, továbbá jó vízhajtó, így segíti a vese kiválasztómunkáját. A szelénről tudjuk, hogy antioxidáns, tehát nagymértékben támogatja a sejtek öregedése elleni küzdelmet. A héjában lévő vegyületek ezenkívül a vírusokat, mint például a herpeszvírust is hatékonyan semmisítik meg. Maga a gyümölcshús, illetve -lé is rendkívül gazdag tápanyagforrás. Linolsavtartalma az általános életerő javítására alkalmas.
 A B-vitaminoknak és a magnéziumnak köszönhetően idegerősítő hatása is kiemelkedő. Gazdag vas- és folsavtartalma a vérképzésben fontos, ezért a vérszegénység ellenszereként is számon tartják. Fáradékonyság esetén is hatékonyan alkalmazható, mivel a szénhidrát szőlőcukor formájában van jelen, melyet a szervezet közvetlenül energiává tud alakítani. Magas A-, C-vitamin- és szeléntartalma miatt pedig immunerősítőként is megállja a helyét, E-vitamin-tartalma pedig késlelteti a sejtek öregedését.

 A szőlőmagolaj is igen értékes: segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól, erősíti az érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést. Jó hatású lehet azok számára is, akiknek valamilyen allergiájuk, ízületi gyulladásuk vagy visszértágulatuk van.

A vörös a nyerő:

A szőlő egyik alkotóeleme a kvercetin nevű flavonoid, amely antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. A kvercetin szerepet játszik a rosszindulatú daganatok kialakulásának megelőzésében, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Védi érrendszerünket a káros lerakódásoktól, illetve ennek következményétől, vagyis az erek beszűkülésétől, az infarktustól és az agyvérzéstől. A vegyület a legnagyobb mennyiségben a vörös szőlő levében és a vörösborban található meg. A kvercetin a szőlőn kívül előfordul még a vörös- és a lila hagymában.

Szőlőkúra:

A szőlődiéta maga a megtisztulás és a felfrissülés. A szőlőben található víz, vitaminok és ásványi anyagok elsősorban a bőrre, a vesére és a bélrendszerre vannak jótékony hatással. A rostok letisztítják a bélfalakat, így a lerakódott, felgyülemlett káros anyagok feldolgozásra kerülnek. Aki fáradt és rosszkedvű, a kúra alatt látványos változáson mehet keresztül. A felgyorsult anyagcserének köszönhetően visszatér az életereje, idegei „kisimulnak”.

Ha szőlőkúrát tartasz, akkor kizárólag friss gyümölcsöt fogyassz minden étkezésnél. A kúrát megelőző napokban csak könnyű ételeket fogyassz, hogy ne legyen drasztikus a váltás. Már egy-két napos gyümölcsnap is sokat számít, hosszabb kúra esetén azonban – fehérjepótlás céljából – ajánlatos főtt barna rizs vagy egy-két szelet pirítós fogyasztását beiktatni.
 És hogy melyiket válaszd?
A vörös és kék fajták magasabb antioxidáns-tartalmúak, a sárgák (salsa, muskotályos) viszont mézédesek. Bármelyik megfelel a méregtelenítéshez, melyhez napi 2-3 kg szükséges. Az antioxidáns hatás miatt érdemes a magot és a héjat is elfogyasztani. A kúra alatt kétóránként tanácsos enni, és legalább másfél liter ásványvizet fogyasztani. Kúrától függetlenül is jót tesz az emésztésnek, ha bármelyik étkezés előtt vagy reggel, éhgyomorra bekapsz pár szem szőlőt.

Hatása:

1. Az emésztőrendszer felszabadul a kúra idejére, mivel a szőlő megemésztése nem kíván sok munkát, így a pihenés biztosított. Amikor csak egyetlenféle tápanyagot eszünk, amely ráadásul fehérjeszegény, a szervezet számára az emésztés kevesebb energiát, erőfeszítést jelent.

 2. A szőlődiéta alatt a bélrendszer kitisztul, ugyanis a növények magas rosttartalma szinte átmossa, letisztítja a bélfalakat.

 3. Tisztítja a vesét és a májat is, tehát hatékonyan támogatja a szervezet méregtelenítési munkáját.
4. Energikusabbak leszünk, ahogy egyre tisztul a szervezetünk, és szinte újjászületünk a gazdag ásványianyag- és vitamintartalom hatására.

A fokozatosság elve:

Ahogy a böjtnél, a szőlőkúra esetében is fontos, hogyan kezdünk újra táplálkozni. Ellenkező esetben olyan kellemetlenségekkel kell számolnunk, mint a fejfájás, a puffadás, a telítettség. A visszaszokást kezdd nyers vagy főtt zöldségekkel. A harmadik naptól már ehetsz gabonafélét és növényi fehérjéket. A visszaszokásnak feleannyi ideig kell tartania, mint a kúrának magának, ahogyan a lékúránál.

Gyógyító-szépítő szőlőfürdő:

A szőlőfürdő tisztít és méregtelenít. A gyógyvíz elkészítéséhez a levelekre is szükséged lesz, ugyanis a szőlő leveleiben található hatóanyagok relaxáló, bőrregeneráló, fiatalító hatásúak. Borítsd be a fürdővizedet friss szőlőlevelekkel, majd várj tíz percet, hogy kioldódjanak a hatóanyagok. Ezt követően szórd bele a szőlőszemeket, ugyanis a szőlő héjában található polifenol szintén erőteljesen növeli a bőr rugalmasságát. A fürdő nyugtató-relaxáló hatású, emellett reumás panaszok enyhítésére is alkalmas."